Το μεγαλείο της Σαμοθράκης στο μουσείο Ακρόπολης

Το μεγαλείο της Σαμοθράκης στο μουσείο Ακρόπολης

0

Την ίδια στιγμή που τα κύματα τουρισμού φέτος προς το νησί της Σαμοθράκης φαίνονται να κινούνται σε χαμηλούς ρυθμούς, αθρόα είναι η επισκεψιμότητα στην έκθεση της Σαμοθράκης που φιλοξενείται στο μουσείο της Ακρόπολης. Η έκθεση «Τα μηστήρια των μεγάλων θεών» στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο του μουσείου, ενώ για την είσοδο χρειάζεται επιπλέον εισιτήριο τριών ευρώ ανά επισκέπτη. Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι, κάθε εθνικότητας, που στρέφουν τα μάτια τους στην έκθεση, χωρίς να απογοητεύονται. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, και συντροφεύει τα έκτα «γενέθλια» του μουσείου.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΘΕΩΝ

Η επίσημη σχέση των αρχαίων με τους θεούς τους είχε δημόσιο χαρακτήρα, δηλαδή περιλάμβανε τον καθένα δίχως εξαιρέσεις. Παράλληλα όμως από πολύ νωρίς άρχισαν να γεννιούνται μυστηριακές λατρείες προσιτές μόνο σε εκείνους που είχαν γίνει αποδεκτοί στις τελετουργίες, μετά από συγκεκριμένες δοκιμασίες. Ίσως τα διασημότερα από όλα τα μυστήρια της ελληνικής αρχαιότητας να είναι αυτά της Σαμοθράκης, κάτι το οποίο δεν γνωρίζει πολύς κόσμος. Οι ανασκαφές στο ιερό της Σαμοθράκης έφεραν στο φως τελετουργικά κτίρια και σκεύη που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα της λατρείας. Οι μυημένοι πίστευαν ότι θα σώζονταν -με επίκληση των Μεγάλων Θεών- από σοβαρούς κινδύνους στη θάλασσα και ότι ως μύστες θα γίνονταν ευσεβέστεροι και δικαιότεροι άνθρωποι. Η τελετουργία γινόταν βράδυ, το ιερό φωτιζόταν με πυρσούς, ο υποψήφιος έπρεπε να πάρει μέρος σε τελετή κάθαρσης εξομολογούμενος το βαρύτερο αμάρτημά του, ύστερα να φορέσει την πορφυρή φαρδιά ζώνη στη μέση του και να γίνει μάρτυρας της αποκάλυψης ιερών συμβόλων. Εικόνες που επισημαίνει εύστοχα ο πρόεδρος του μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και φαντάζουν σα να προέρχονται από κάποια ταινία, όμως ήταν η πραγματικότητα της προ Χριστού Σαμοθράκης.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα μέρη: Ο επισκέπτης αρχικά παρατηρεί τα εισαγωγικά εκθέματα, ένα σύνολο ευρημάτων από το Μικρό Βουνί, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού, με έντονες ομοιότητες με τα εκθέματα της Κνωσού. Στη συνέχεια ο χώρος ανοίγει σε δύο κυκλικές κατασκευές, η μία με τον θεατρικό κύκλο στον οποίο οι επισκέπτες παρακολουθούν μια μικρού μήκους ταινία για το νησί, ενώ η άλλη έχει άξονα αναφοράς τον Θόλο της βασίλισσας Αρσινόης Β”. Η τρίτη ενότητα εκθεμάτων προέρχεται από το Κτήριο του Τελετουργικού Χορού που ήταν δωρεά του Φιλίππου Β”, ενώ η τελευταία ενότητα ίσως είναι και η επιβλητικότερη λόγω των αγαλμάτων που σχετίζονται με το Ιερό, δηλαδή το μέρος όπου τελούνταν η τελευταία φάση της μυστικής λατρείας. Σήμερα υποστηρίζεται ότι είναι ο ναός του ιερού των Μεγάλων Θεών.

Πρόκειται για ένα σύνολο από 252 εκθέματα, έτοιμο να ικανοποιήσει το πολυπολιτισμικό κοινό της Ακρόπολης και να του γνωρίσει ένα ιστορικό μέρος της Ελλάδας στο οποίο δεν αποδίδονται τα εύσημα που του αναλογούν. Τι λείπει από την έκθεση; Φυσικά και το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, το οποίο εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου από το 1884.  Πλήθος ελληνικών εκθεμάτων ακόμη στεγάζονται εκεί, ωστόσο η δικαιολογία για ανεπαρκείς δομές εντός της ελληνικής επικράτειας έχει εδώ και έξι χρόνια χάσει το περιεχόμενό της, με την ανέγερση του υπερσύγχρονου και παγκόσμιας φήμης μουσείου της Ακρόπολης. Κινήσεις για να επιστραφεί η Νίκη της Σαμοθράκης εκεί όπου ανήκει έχουν γίνει πολλές, δυστυχώς όμως έχουν πέσει στο κενό.

Δείτε το πλήρες φωτορεπορτάζ εδώ

Πηγή: Εφημερίδα «Χρόνος»

 

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα