Ο Άγιος Ευγένιος στη Ρωμανία και το μέλλον του Ελληνισμού, όταν καταρρέουν όλα….

 

Θεοφάνης Μαλκίδης
Ο Άγιος Ευγένιος στη Ρωμανία και το μέλλον του Ελληνισμού,

όταν καταρρέουν όλα….
Απόσπασμα της ομιλίας του Θ. Μαλκίδη στον πανηγυρικό εσπερινό του Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία.
Όταν έρχεσαι στο χώρο αυτό, του Αγίου Ευγένιου και της Ρωμανίας, νιώθεις ότι ακουμπάς την Ορθοδοξία και την πατρίδα μας. Νιώθεις ότι έρχεσαι σε ένα χώρο δικό σου, που ο πατέρας σου είναι ο Άγιος και η εκκλησία του το σπίτι σου . Στον ψαλμό του Αγίου Ευγένιου περιγράφεται αυτή η πολύ όμορφη σχέση της ορθοδοξίας με την πορεία του έθνους μας. Τραπεζούντα, μνήμη, μάρτυρας, Ευγένιος. Εκπληκτικές λέξεις, που η κάθε μία κρύβει τον πλούτο της ιστορικής μας διαδρομής και της χριστιανικής μας πίστης. Πόντος, Ρωμανία, Τραπεζούντα, μνημόσυνο, μνήμη, δηλαδή α-λήθεια, μαρτυρώ, καλό γένος, Ευγένιος. Από αυτά εμπνεύστηκαν και συνεχίζουν να εμπνέονται πολλοί, χιλιάδες, άνθρωποι για να φτιάξουν θαυμάσιες εκκλησίες όπως αυτή που βρισκόμαστε, ωραίες εικόνες όπως αυτή του Αγίου Ευγενίου από  τον  αείμνηστο  Νίκο Μαστορόπουλο, ωραίες πόλεις όπως η σχεδιαζόμενη Ρωμανία- ο Πλάτωνας έλεγε ότι οι πόλεις έχουν τα πρότυπά τους στον ουρανό- και γράμματα όπως έλεγε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.
Όταν πιστεύουν οι άνθρωποι σε άλλες “αξίες”, στα χρήματα και όταν αυτά εξαφανίζονται από που μπορούν να κρατηθούν; Από που πρέπει να αντλήσουν τώρα δύναμη οι Έλληνες και οι Ελληνίδες;
Από τους Αγίους μας και τους ήρωές μας, οι οποίοι μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν και δίνουν το αίμα τους κάθε μέρα, ξανά και ξανά. Από τον Άγιο Ευγένιο και τους συναθλητές του, τον Άγιο Κανίδιο, τον Άγιο Ακύλα, τον Άγιο Ουαλεριανό, που έπραξαν αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Για τις ψυχές των προγόνων μας και τις ζωές των απογόνων μας.

Δείτε την ομιλία του Θ. Μαλκίδη

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα