Μουσείο Άρτου στη Λευκίμη Σουφλίου

 

Μουσείο Άρτου στην Λευκίμη Σουφλίου

Στη Λευκίμη Σουφλίου ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Άρτου Αγροικία». Το έργο το οποίο χρηματοδοτείται από τον Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 (Leader) και την Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε. με προϋπολογισμό 289.080 ευρώ αφορά την αποκατάσταση και μετατροπή χαρακτηρισμένου παραδοσιακού αγροτόσπιτου σε Μουσείο Άρτου…

Στο μουσείο αυτό θα περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες σιταριού, την παραγωγή αλευριού με χειρόμυλους, το ψήσιμο του ψωμιού στον χαρακτηριστικό φούρνο του σπιτιού – μουσείου και οτιδήποτε έχει σχέση με το ψωμί και το αλεύρι στην περιοχή της Θράκης.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, βασικό δομικό υλικό στο εσωτερικό του σπιτιού είναι οι πλίνθοι (κιρπίτσια) και τα ξύλινα δοκάρια τα οποία στην συνέχεια σοβαντίζονταν.

Είναι ένα project το οποίο αναμένουμε με ενδιαφέρον να υλοποιηθεί διότι θα είναι το μοναδικό αντίστοιχο μουσείο στην Βόρεια Ελλάδα. Στοχεύει δε στον μαθητικό – σχολικό τουρισμό αλλά και σε όλους τους επισκέπτες της περιοχής. Θα μας μυήσει στα μυστικά του αλευριού και του ζυμωτού ψωμιού όπως τα γνώριζαν, οι κάπως μεγαλύτεροι, από τις γιαγιάδες τους.

Πηγή: http://www.alexpolisonline.com/2015/06/blog-post_29.html#ixzz3cXx7tjWl
Alexandroupoli Online 

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα