Η Συμβολή των Θρακών στην Επανάσταση και η επίσημη απουσία…..

4962255

Θεοφάνης Μαλκίδης

Η Συμβολή των Θρακών στην Επανάσταση και η επίσημη απουσία…..

Μέρος της ομιλίας στον Ενοριακό Σύλλογο Πηγαδίων Ξάνθης “Χατζηγυριώτες”.

Η ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία πάντοτε έχει ενδιαφέρον, τόσο για το πως διδάσκεται, όσο και το τι διδάσκεται. Στο πρώτο δε θα αναφερθούμε σ ΄αυτή τη συνάντησή μας αφού το τι, μάλλον έχει μεγαλύτερη σημασία και ειδικώς την περίοδο που διανύουμε.

Στο βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ” δημοτικού που διδάσκεται τώρα στα σχολεία της Ελλάδας (θυμίζουμε) και το οποίο αντικατέστησε το άλλο το υβριστικό, το “περί συνωστισμού” , ψάχοντας να βρούμε τη συμβολή των Θρακών (αλλά και των Ποντίων και Μικρασιατών ) στην εθνική μας παλιγγενεσία, βρεθήκαμε μπροστά σε μία (αναμενόμενη) κατάσταση: Την παντελή απουσία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που πρωταγωνίστησαν στην εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των προγόνων μας. Πιο συγκεκριμένα απουσιάζουν οι Θρακιώτες, όπως και οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες. Επιπρόσθετα απουσιάζει η Θράκη γενικώς, αφού στις 236 σελίδες του βιβλίου, η Θράκη υπάρχει σε μία μόνο σειρά!!!!! Και αυτή με την χαρακτηριστική αναφορά ότι η Ελλάδα “κέρδισε τη Θράκη”. Ούτε απελευθερωτικοί αγώνες, ούτε θυσίες, απλώς κέρδισε! Σαν να έπαιξε η Ελλάδα στοίχημα, λαχείο ή προ-πό και στα κέρδη συμπεριλαμβανόταν και η Θράκη, η ιδιαίτερη πατρίδα μας……..

Στην επόμενη όμως σελίδα, ο δολοφόνος των δικών μας ανθρώπων, ο σφαγέας των Ελλήνων, ο Μουσταφά Κεμάλ μπαίνει σε πλαίσιο και ονομάζεται δημιουργός της σύγχρονης Τουρκίας!

Δεν θα προσθέσουμε και άλλα αφού οι προσκλήσεις δυστυχώς, δεν σταματάνε εδώ. Οι Θρακιώτες, όπως και οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες, με βάση την επίσημη απουσία, οφείλουν, τόσο για την αποκατάσταση της ιστορίας, όσο και για την ανάδειξη και άλλων αναφορών που προκαλούν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τη Θράκη, για τα παιδιά και για τα εγγόνια τους, για την πατρίδα τους. ¨Οπως έλεγε ο Πατροκοσμάς, για το γεγονός ότι τα μήλα είναι ξινά, δεν φταίνε τα μήλα, αλλά η μηλιά!

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα