Η πρωτοχρονιά των Κούρδων

 

kurds

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ,

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΑΣ

ΖΗΤΩ ΤΟ NEWROZ

Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της φωτιάς του Newroz. Με τους αγώνες του δυνάμωσε την ιστορική και μυθολογική έννοια του Newroz σαν κίνημα ελευθερίας ενάντια στην βαρβαρότητα.

Με την μυθολογική του έννοια, Newroz σημαίνει «νέα μέρα», και καθιερώθηκε έτσι η μέρα που ολοκληρώθηκε η νίκη των καταπιεσμένων λαών, Βαβυλωνίων, Περσών κ.λπ. που ενώθηκαν με μπροστάρισσα την Μηδική Αυτοκρατορία ενάντια στην Ασσυριακή Αυτοκρατορία. Το Newroz είναι η γιορτή της νίκης των καταπιεσμένων λαών το 612 π.Χ. και από τότε γιορτάζεται από τους λαούς της περιοχής και από τους Κούρδους ανάβοντας φωτιές.

Η Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία, επιδιώκοντας την αφομοίωση των Κούρδων με τη βία, απαγόρευσαν βίαια στον κουρδικό λαό και την ιστορική του μνήμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο λαός μας να αποξενωθεί από την εθνική του ταυτότητα και ταυτόχρονα να απομακρυνθεί από την κουλτούρα του και από τον πολιτισμό του. Ταυτόχρονα με την εμφάνιση του ΡΚΚ στο προσκήνιο, αναγεννήθηκε και ο κουρδικός λαός.

Ο Mazlum Dogan, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΚΚ, στις 21.03.1982, στις φυλακές του Ντιάρμπακιρ, γιόρτασε το Newroz ανάβοντας τρία σπιρτόξυλα και αυτοπυρπολήθηκε αντιστεκόμενος στα βασανιστήρια, στην άρνηση ύπαρξης του κουρδικού έθνους και στην υποταγή. Με αυτή την πράξη οδήγησε σε ήττα την φασιστική στρατιωτική χούντα, μετέτρεψε τις φυλακές σε κάστρα αντίστασης των Κούρδων, και υπ’ αυτή την έννοια το Newroz απέκτησε και μια ηθική έννοια. Ακολούθησαν οι Zekiye Αlkan, Rahsan Demirel, η Berivan και η Ronahi που αυτοπυρπολήθηκαν στις 21 Μάρτη 1994 στη Γερμανία επειδή το γερμανικό κράτος απαγόρευσε τη λειτουργία του ΡΚΚ, δίνοντας στο Newroz και μια ιερή έννοια. Υπό αυτή την έννοια το Newroz εδώ και πολλά χρόνια ακύρωσε στην πράξη όλες

τις απαγορεύσεις του τουρκικού κράτους, μεγάλωσε τις ελπίδες των Κούρδων και δυνάμωσε την αντίστασή τους. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε, ότι η κουρδική αντίσταση για ελευθερία, με τη σύγχρονη έννοια της, είναι μια αντίσταση του Newroz. Κάθε χρόνο το Newroz σημαίνει για τους Κούρδους την μεγάλη εξόρμηση. Φέτος το σύνθημα του Newroz είναι «φτάνει πια, απαιτούμε την απελευθέρωση του ηγέτη μας». Ο ηγέτης μας στις 15 Φλεβάρη 1999 παραδόθηκε στην Τουρκία από τις διεθνείς δυνάμεις και από τότε εδώ και 16 χρόνια είναι φυλακισμένος, μόνος του, στο Ίμραλι. Ο λαός μας πλέον δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την ομηρία του ηγέτη μας που κρατείται εδώ και 16 χρόνια κάτω από βαριές συνθήκες απομόνωσης. Ποτέ δεν μπορέσαμε να αποδεχτούμε την αιχμαλωσία του ηγέτη μας, είναι για εμάς ένας μεγάλος πόνος, γι’ αυτό, με οποιοδήποτε τίμημα, συνδέουμε τη δική μας ζωή με την απελευθέρωση του ηγέτη ΑΠΟ. Δηλαδή θα μπορέσουμε να ζήσουμε μόνο με ελεύθερο τον ηγέτη ΑΠΟ. Στην αιχμαλωσία του ηγέτη μας έπαιξαν ρόλο και είναι υπεύθυνες, έμμεσα ή άμεσα, όλες οι διεθνείς δυνάμεις. Δεν μπορούν να κάνουν ένα λαό να βασανίζεται και να τυραννιέται τόσο πολύ.

Newroz σημαίνει ανάσταση, εξέγερση, αντίσταση και ελευθερία ενάντια στην τυραννία, στην καταπίεση, στις δολοφονίες και σε κάθε μορφή αδικίας. Όσο σημαντική είναι η έννοια του Newroz ιστορικά, έτσι και στις μέρες μας από τις νίκες του λαού μας το κομμάτι που λείπει είναι η απελευθέρωση του ηγέτη ΑΠΟ. Σαν κόμμα και σαν λαός η ύπαρξή μας συνδέεται με την απελευθέρωση του ηγέτη μας.

Όπως εδώ και πολλά χρόνια ο φίλος ελληνικός λαός, οι σοσιαλιστές, οι δημοκράτες, οι εργαζόμενοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί και οι διανοούμενοι συμπαραστέκονται στον αγώνα μας για ελευθερία, πιστεύουμε ότι και φέτος θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο αυτή την συμπαράστασή τους. Η Απελευθέρωση του ηγέτη ΑΠΟ είναι ανθρωπιστικό και ηθικό καθήκον.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΥΡΔΙΚΟΣ ΛΑΟΣ,

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ NEWROZ

ΖΗΤΩ ΤΟ NEWROZ

ΚΟΥΡΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

kurdinf@gmail.com

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα