Γρηγόρης Αυξεντίου

afxentiou

 

 

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015, με κάθε επισημότητα και με μέριμνα του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, στο Αυξέντιο Ξάνθης, μνημόσυνο – εκδήλωση στη μνήμη του Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, το σύνολο των Αρχών του Νομού πλην ελαχίστων απουσιών, πλήθος κόσμου από το Νομό Ξάνθης και την τοπική κοινωνία του Αυξεντίου καθώς και το σύνολο των Κυπρίων φοιτητών που φοιτούν στις πανεπιστημιακές σχολές της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με μνημόσυνο που ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Του Γρηγόρη Αυξεντίου. Εκεί μετά την κατάθεση των στεφάνων, ετηρήθη ενός λεπτού σιγή και εψάλει από όλους ο Εθνικός μας Ύμνος. Στη συνέχεια παρετέθη κέρασμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού κατά τη διάρκεια του οποίου : – Φοιτητής από το Σύλλογο Κυπρίων φοιτητών Κομοτηνής πραγματοποίησε ομιλία με σχετικό θέμα. – Φοιτήτρια του ίδιου Συλλόγου, απήγγειλε συγκινητικό ποίημα της χαροκαμένης μάνας του Γρηγόρη Αυξεντίου. – Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Κομοτηνής, απήγγειλε απόσπασμα  από την «Διακήρυξη, προς το λαό μου και σ’ όλους τους λαούς του κόσμου» του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο «Τι θέλουν στον τόπο μας οι ξένοι;» – Η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης κα. Ελένη Χατζηγεωργίου απηύθηνε λίγα λόγια προς όλους και μερικές παροτρύνσεις προς τους νέους Κυπρίους. Εντύπωση και συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους που σε μια αποστροφή του λόγου της και με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπο της, είπε « Είμαι Ελληνίδα, το Κύπρια δηλώνει τον τόπο που γεννήθηκα. Είμαι Ελληνίδα από την Κύπρο. Είμαστε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες». – Τέλος, λίγα λόγια απηύθηνε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με μετάβαση στο Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης – Κύπρου «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ» όπου η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης μας ξενάγησε στα εκθέματα του μουσείου μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα καμένο κομμάτι από το σακάκι που φορούσε ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου.
Λίγα λόγια για τον Ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση που βρίσκεται ανάμεσα στη Λευκωσία και στην Αμμόχωστο. Σήμερα το χωριό του είναι υπό Τουρκική κατοχή. Μετά το γυμνάσιο ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όμως στις εξετάσεις δεν κατάφερε να εισαχθεί. Κατετάχθη στον Ελληνικό στρατό και πέρασε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, ενώ παράλληλα μελετούσε φιλολογία για να μπει στην φιλοσοφική σχολή Αθηνών. Απολύθηκε από το Στρατό ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού, και στη συνέχεια υπηρέτησε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα για λίγους μήνες, προτού επιστρέψει στην Κύπρο το 1952. Στις 20 Ιανουαρίου 1955, έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γρίβα που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), στον οποίο έδωσε τον λόγο της Στρατιωτικής του Τιμής, αντί του καθιερωμένου όρκου της Ε.Ο.Κ.Α. και πολύ γρήγορα, λόγω των αγώνων του, του δόθηκε η θέση του υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α. Κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής αγωνίστηκε σκληρά στην αντίσταση κατά των Άγγλων. Οι Άγγλοι δεν μπορούσαν να τον πιάσουν και τον είχαν επικηρύξει με το ποσό των 250 λιρών. Ποτέ οι Άγγλοι δεν μπόρεσαν να πιάσουν το «Ζήδρο». Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά». Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι, ύστερα από προδοσία πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του κοντά στο Μαχαιρά. Το περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και ελικόπτερα, μετά από πολύωρη μάχη και αρκετούς νεκρούς Άγγλους έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο και τον έκαψαν ζωντανό. Μόλις 29 ετών !! Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα φυλακισμένα μνήματα» από τους Άγγλους. Στην Κύπρο θεωρείται εθνικός ήρωας, και τιμάται κάθε χρόνο με μνημόσυνο στο Μοναστήρι Μαχαιρά, σε ημερομηνία που πλησιάζει εκείνην του θανάτου του.
Αυξέντιο Ξάνθης Ο οικισμός του Αυξεντίου είναι καθαρά προσφυγικός και ιδρύθηκε το 1926 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Βρίσκεται περίπου 10 χλμ από την πόλη της Ξάνθης. Το Αυξέντιο λεγόταν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 Νέο Κατράμιο όταν οι κάτοικοι του οικισμού σκέφθηκαν ν’ αλλάξουν το όνομα του. Έτσι λήφθηκε απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, υπέβαλαν αίτηση στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, για μετονομασία του οικισμού τους σε Αυξέντιο, θέλοντας να τιμήσουν τον μεγάλο ήρωα και αγωνιστή της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, του οποίου η θυσία ήταν πρόσφατη και είχε συγκινήσει το πανελλήνιο. Το 2000 υπογράφεται πρωτόκολλο αδελφοποίησης του Δήμου Λύσης με το Δήμο Βιστωνίδας. Ήδη ο οικισμός του Αυξεντίου γίνεται γνωστός σε όλη την Κύπρο και οι επισκέψεις Κυπρίων επισήμων ή μη στον οικισμό πυκνώνουν, εκτός της στενότερης επαφής των κατοίκων Λύσης και Αυξεντίου που δημιουργείται με το πέρασμα του χρόνου. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης, κα Ελένη Χατζηγεωργίου,  για τις άοκνες προσπάθειές της, διατήρησης της μνήμης όλων μας για γεγονότα που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνούμε και τις ενέργειες της για απότιση του οφειλομένου φόρου τιμής στους Ήρωες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους και θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά αυτής της ελευθερίας μας. Ας γίνει παράδειγμα για όλους μας. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα αδελφοί μας που βρίσκονται υπό κατοχή ξένου ζυγού. Ας μην τους ξεχνάμε ποτέ και ας αγωνιζόμαστε, με όποιο τρόπο μπορούμε, για την απελευθέρωση τους. Αργύριος Ανδριώτης Ταξίαρχος ε.α.
ΠΗΓΕΣ Κειμένων : – Ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια «Βικιπαίδεια». – Ιστοσελίδα Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης, http://xanthi.cyprusnet.gr Φωτογραφιών : – Ιστοσελίδα Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης, http://xanthi.cyprusnet.gr – Αργύριος Ανδριώτης

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα