Βασιλόπιτα και απολογισμός της Κίνησης Αλληλεγγύης Αλεξανδρούπολης

DSC02025

Πραγματοποιήθηκε  η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Κίνησης Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε όπως και πέρσι, στο ξενοδοχείο Θράκη Παλλάς,. Την πίτα ευλόγησε και έκοψε ο αγαπητός π. Χρήστος (εφημέριος του Αγίου Αλεξάνδρου Φερρών).  Ο τυχερός που βρήκε το φλουρί κέρδισε μια εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους (σημειολογική η εικόνα καθώς η πρώτη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι των Αγίων Παϊσίου –Αρσενίου πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους).  Τα μέλη της Κίνησης αντάλλαξαν ευχές και συζήτησαν τα τρέχοντα θέματα.  Όλα κατέληξαν στην διαπίστωση πως πέραν του ανιδιοτελούς έργου που προσφέρει στην κοινωνία για την καταπολέμηση της ανέχειας, η Κίνηση,  έχει επιτύχει την δημιουργία μιάς συλλογικότητας, εν είδει οικογένειας, η οποία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στην αλληλεγγύη και στην αδελφοσύνη μεταξύ των συμμετεχόντων. Η πνευματική καθοδήγηση από την ορθόδοξη παράδοσή μας είναι  δεδομένη και συνυπάρχει με την έμπρακτη εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας, μεταξύ ελεύθερων και αυτόβουλων πολιτών, κάνοντας το εγχείρημα της Κίνησης Αλληλεγγύης ανθεκτικό στον χρόνο.

 

Πέραν του προφανούς σκοπού, πετύχαμε και κάτι , ίσως, ακόμα πιό σημαντικό. Την δημιουργία μιάς ομάδας όπου αναδεικνύεται η αδελφοσύνη , η εμπιστοσύνη, η άμιλλα. Ήρθαμε σε επαφή μεταξύ μας και δημιουργήσαμε μια μεγάλη οικογένεια.

Τα μέλη της Κίνησης συνεισφέρουν  για αγορά ξύλων, ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και αποπληρωμή συγκεκριμένων λογαριασμών. Όλα τα έσοδα βασίζονται αποκλειστικά στην οικονομική ενίσχυση των μελών ή σε δράσεις της Κίνησης. Δώσαμε προτεραιότητα στην αγορά ελληνικών προϊόντων και μάλιστα της τοπικής παραγωγής ώστε να ενισχύσουμε τον τόπο μας.

Στα 3,5 αυτά χρόνια με το α ή τον β τρόπο βοηθήσαμε σε μόνιμη ή σε περιοδική βάση πάνω από 200 οικογένειες χωρίς να ζητήσουμε το παραμικρό προαπαιτούμενο, ούτε ζητήσαμε κάποιο αντάλλαγμα, ούτε το εκμεταλλευτήκαμε επαγγελματικά, κομματικά, προσωπικά. Προσπαθήσαμε και ανταποκριθήκαμε άμεσα, στο μέτρο του εφικτού, όπου και όποτε μας ζητήθηκε βοήθεια με τρόπο που θα το ζήλευαν υπηρεσίες και φορείς του κράτους με έμμισθους υπαλλήλους και μεγάλους προϋπολογισμούς. Γνωρίσαμε από κοντά το πόσο δύσκολο και ψυχοφθόρο αλλά συνάμα δημιουργικό και ελπιδοφόρο είναι να ασχολείσαι με την ανέχεια ή την δυσκολία του άλλου.

Προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω και κάναμε δειλά δειλά μιά μικρή ομάδα όπου έμπρακτα έδωσε απάντηση και λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Φτιάξαμε μικρές μονάδες οικοτεχνίας και δημιουργήσαμε τις πρώτες δομές για πρωτογενή παραγωγή (λαχανικά, πτηνοτροφία, σκευάσματα κλπ)

Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με την ορθόδοξη παράδοσή μας και μέσα από συναντήσεις, ομιλίες, εκδηλώσεις, επαφές να αναζητήσουμε καί τις πνευματικές απαντήσεις σε μιά σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών.

Αποκτήσαμε εμπειρία η οποία μπορεί να αποτελέσει εφόδιο για μιά ιδεατή οργανωμένη κοινωνία. Δώσαμε βάση στην οργάνωση της κοινότητας η οποία επί αιώνες αποτέλεσε το πιό υγιή κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας.

Νιώσαμε την χαρά της προσφοράς και της συμμετοχής σε κάτι αγνό και ανιδιοτελές.

Τα λάθη μας και οι παραλείψεις δεν έγιναν εσκεμμένα και ευτυχώς που έγιναν για να μας διδάξουν.

Καλή χρονιά σε όλους.
(ευχαριστούμε θερμά την διεύθυνση του ξενοδοχείου Θράκη Παλλάς για την ευγενή παραχώρηση της αίθουσας καθώς και τον πρόεδρο των αρτοποιών Ν. Έβρου Κώστα Κεβρεκίδη για την διάθεση των αρτοσκευασμάτων)

 

 

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα