Έβρος

patir-apostolos-kavaliotis-timithike-apo-ton-proedro-dimokratias

Το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Ιανουαρίου 2015 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας σε ειδική τελετή που έγινε στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, επέδωσε τιμητικές διακρίσεις σε 28 προσωπικότητες του πολιτισμού, της επιστήμης, των ΜΜΕ και του αθλητισμού

 Ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής που είναι το ανώτατο παράσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας απονεμήθηκε στον Αρχιμανδρίτη και εκπαιδευτικό π.Απόστολο Καβαλιώτη που υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως 

Τι ειναι Τάγματα Αριστείας και το Τάγμα Τιμής

Η απονομή σε ένα πρόσωπο τιμητικών διακρίσεων ενός τάγματος Αριστείας συνιστά αναγνώριση και επιβράβευση για εξαίρετες υπηρεσίες προς την πατρίδα ή για λαμπρές επιδόσεις σε κάποιο τομέα της δημόσιας ζωής, των γραμμάτων, τεχνών, επιστήμης, εμπορίου, βιομηχανίας και ναυτιλίας.

Τα διάσημα απονέμονται από τον Ανώτατο Άρχοντα της Χώρας.

Νόμος 106 (ΦΕΚ 171, τ.Α΄ από 18.8.1975)

Το Τάγμα Αριστείας της Τιμής ιδρύθηκε το 1975 και αντικατέστησε το Τάγμα του Γεωργίου Α΄ το οποίο καταργήθηκε.

Τα διάσημα του Τάγματος απονέμονται σε Έλληνες πολίτες που διακρίθηκαν στους αγώνες τους για την Πατρίδα, σε οποιονδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης, του εμπορίου, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας, των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Απονέμεται επίσης σε αλλοδαπούς που διακρίθηκαν ως προσωπικότητες και συνέβαλαν στην προβολή της Ελλάδας.

Η οριστική μορφή του διασήμου καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα το 1984. Ο σταυρός του Τάγματος καλύπτεται από σμάλτο σε χρώμα βαθύ κυανό. Στο κέντρο απεικονίζεται ανάγλυφα η κεφαλή της θεάς Αθηνάς. Η κεφαλή περιβάλλεται από μια λωρίδα λευκού σμάλτου, πάνω στην οποία είναι χαραγμένη η επιγραφή “Ο ΑΓΑΘΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΙΜΗΤΕΟΣ”.

Ο αστέρας του Μεγαλόσταυρου και του Ανώτερου Ταξιάρχη αποτελείται από οκτώ ακτίνες και φέρει τοποθετημένο πάνω του το σταυρό του Τάγματος. Στην πίσω όψη του σταυρού υπάρχει το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας πάνω σε λευκό σμάλτο και χαραγμένη με χρυσά γράμματα η επιγραφή “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 1975″, χρονολογία ίδρυσης του Τάγματος.

patir-apostolos-kavaliotis-timithike-apo-ton-proedro-dimokratias 3

patir-apostolos-kavaliotis-timithike-apo-ton-proedro-dimokratias 2

 

ρεπορταζ Γιαννης Ναλμπαντης www.radiomax.gr

Pin It

.

Πρόσφατα άρθρα